Direktlänk till inlägg 23 november 2010

Diplomerad unghund!

Av Christina - 23 november 2010 09:41

Jahapp, så var första kursen avklarad med diplom och allt. Roligt & väldigt givande har det varit och nu är vi i full gång med att planera för nya kurser efter nyår. Jaktlydnad & luktdiskriminering låter ju helt klart som något för oss!


Tänk, nu har vi haft Moltas hos oss i två månader och på något underligt sätt känns det både som en evighet och som om tiden fullkomligt rusat iväg. Så annorlunda vår tillvaro är nu. Mera inrutad men också mycket friare. Konstigt. När jag tänker tillbaka har det hänt en hel del med Moltas också. Från att ha dragit som en tok när vi var ute och gick har han helt klart lugnat ner sig. Men än har vi mycket kvar tills jag är nöjd... Men man får glädjas åt varje framsteg. Helt plötsligt blev hans värld fylld av dofter och han går med näsan i backen precis hela tiden.


I söndags tog jag fram saxarna igen för att snygga till pälsen. Tassarna såg helt vildvuxna ut och jag hade dragit mig lite för att klippa dem. Har fått för mig att det nästan är svårast att få dem fina. Moltas stod helt stilla på  köksgolvet medan jag kröp runt honom och klippte. Bäst gick det när jag liksom höll saxen vertikalt och bara klippte runt tassen, följde formen och klippte jäms med klorna. Han är verkligen tålmodig i de lägena och står helt stilla medan jag kan göra precis som jag vill med honom. Jag blev väldigt nöjd med resultatet! Kanske någon annan skulle ha synpunkter men för att vara första gången för mig så blev det över förväntan. Passade på att effilera öronen och klippa ur på insidan av dem. Svansen tog jag också och klippte till. Jag är osäker på hur mycket päls som ska finnas kvar på undersidan men nu har han en tjusig fana som slutar precis vid svanstippen. Kanske ska fanan klippas ner? Jag får studera lite bilder och kolla hur vinnarhundarna brukar se ut. När han kom till oss var svansen bara som en lockig gullsvans och nu har pälsen helt klart vuxit till.


Nu börjar jag bli lite sugen på att ställa ut honom också... Det får i så fall bli till våren så vi har lite tid att träna. Som han är nu skulle han inte kunna koncentrera sig utan bara vilja dra iväg till alla andra hundar... På våra promenader tränar vi nu på att gå förbi hundar och det går sådär är kan jag säga. Hm. Tycker inte att det är så kul att nästan släpa förbi honom men godis & lockande går inte hem i de lägena. Tror att vi ska lägga mera krut på kontaktövningar här hemma och nu har jag kommit på att leverpastej är något han kan göra nästan vad som helst för. Och just därför borde jag ju vara förberedd med leverpastej när vi går ut   .


Tränar en del på att han ska gå bakom mig också. Det vore så skönt om det kommandot fungerade när vi t ex ska av tåget. Som det är nu går det bra ibland och andra gånger far jag som en vante efter honom. Inte kul om det står en hund precis utanför. Jag fattar inte att de som sedan ska på tåget inte kan lämna plats till alla som ska av innan de börjar trängas framför dörrarna! Grrr  .


Jag har gruvat mig en hel del för de gånger när det är knökafullt på tåget och folk bara trycks på, inte så kul när man har sin hund med. Förra veckan fick vi uppleva det, men det gick rätt bra ändå. Konduktören ropade in i vagnen att alla fick trycka ihop sig för det var en hund som också skulle med. Härligt med hjälpsamhet! Vad jag heller inte förstår är folk som sätter sig i närheten av oss och sen bara sitter och ser sura ut när Moltas rör på sig och råkar komma för nära. Välj en annan vagn då!!! De flesta vagnar är faktiskt hundfria.


  

Så här ser det oftast ut när vi åker hem med tåget

 

Snö har vi fått och detär så himla kul tycker min lille Mollepålle! När första snön kom gick vi ut på promenad och för varje steg han tog så blev det som snöbollar som skuffades framför honom och dessa skulle han bara jaga fatt på! Gulligt! Och att galoppera runt i snön och springa & hoppa är ju bara hur kul som helst!


  


När vi går upp till vår skogsväg har vi numera alltid linan med oss så han har 15 meters frihet att röra sig på. Innan inkallningen sitter vill jag ju inte ha honom lös. Helt automatiskt blir det då att jag övar honom på kommandot "vänta" och det känns som han börjar snappa vad det handlar om nu. Jag vill ju helst att han ska lyssna till visselpipa men det blir liksom aldrig av att träna på det. Får väl ta mig i kragen helt enkelt och lägga upp en strategi. Kanske redan idag?


  

Full fart framåt!

 

  

Och så stannar han och inväntar mig.

 

  

Kanske har jag ropat "vänta".

 

  

En sväng ut på åkern är inte fel.


  

Vår favoritväg.


"Loss" är ett kommando som vi tränar flera gånger varje dag för han vill INTE släppa sina fynd. Istället för att snällt bara släppa håller han så hårt han kan och morrar dovt & farligt. Inte ok tycker jag och varvar med byteshandel och att helt enkelt bända upp käkarna på honom. När det gäller byteshandel så gäller det att man har något riktigt attraktivt om det ska fungera. Leverpastej funkar bäst men hur ofta har man en sån bit till hands? Jag mailade hundcoachen Fredrik Steen om tips och han skrev att när man har ett "loss" som fungerar kan man sitta och mata sin hund med köttbullar och så fort man säger "loss" så spottar hunden ut. Vet inte om vi någonsin kommer dit men vi fortsätter öva.


Vila i lillhusses säng är inte alls dumt.

 

  

   Hej på ett tag!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Christina - 18 januari 2011 15:02

Det har varit en tuff vecka för Moltas. Han har varit helt slut på kvällarna och det var nog skönt när helgen kom och han fick lite vila. Han är ju inte direkt morgonpigg så han uppskattar verkligen att få sova längre än till 7  . På dagis går det ...

Av Christina - 10 januari 2011 14:27

Bloggandet som försvann kanske man skulle kunna kalla det också, men nu tar jag nya tag. Har en trött Moltas intill mig nu. Han har varit på dagis idag och det tar på krafterna minsann. Detta var inskolning nr 2 och imorgon nr 3. Vi har ökat på tiden...

Av Christina - 8 december 2010 09:39

För någon vecka sen kom Elin och berättade att hon snart inte kan ta ut Moltas på dagarna längre... Hon har fått en praktikplats som hon snart börjar på. Visst visste vi om att den här dagen skulle komma men det har ju varit så bra nu när hon har var...

Av Christina - 7 november 2010 13:03

Att Moltas är duktig på viltspår har jag ju sett men att han skulle vara en sån mästare på inkallning hade jag aldrig trott.   Det var på kursen i tisdagskväll som vi skulle öva på inkallning i lina. Alla hundar hade sele på sig och så fick vi l...

Av Christina - 1 november 2010 17:01

Moltas, min Moltas. Det gäller att ha högsta klassens tålamod märker jag men tror inte att jag kvalar in där. Har haft några helvetiska promenader de senaste dagarna och mina händer är helt slut kan jag säga. Att han inte bara förstår att det är trev...

Ovido - Quiz & Flashcards